Varför är det Viktigt att Rengöra Fönster?

Att ha rena och klara fönster är inte bara en estetisk nödvändighet utan även en nyckel till ett friskt och trivsamt hem. Därför är det en självklarhet att du löpande skall rengöra dina fönster. I den här artikeln kommer vi att utforska olika metoder för rengöring olika typer av fönster. Samt belysa varför regelbunden fönsterrengöring är avgörande och viktigt för både din hälsa och ditt boendes övergripande välmående. Så, varför är det viktigt att rengöra fönster?

Rena fönster med rikligt ljusinsläpp

Fördelar med att rengöra dina fönster

 • Maximera Ljusinsläppet: Att hålla fönstren rena och klara är grundläggande för att maximera ljusinsläppet i ditt hem. Smuts och damm på fönsterrutorna kan annars minska mängden naturligt ljus som når in i rummet avsevärt. En fönsterputs innan vintern kan ge större effekt än du tror.
 • Förbättra Utsikten: En imponerande utsikt är en av de primära anledningarna till att många väljer specifika bostäder. Genom att regelbundet rengöra dina fönster kan du bevara och förbättra den vackra utsikten från ditt hem. Låt inte utsikten förstöras av dåligt putsade fönster.
 • Förläng Fönstrens Livslängd: Smuts och föroreningar på fönster kan över tid orsaka skador på glaset. Genom att hålla dem rena och fria från skadliga ämnen förlänger du fönstrens livslängd och minskar behovet av dyra reparationer eller utbyten.
 • Förhindra Allergier och Hälsoproblem: Smutsiga fönster kan ackumulera allergener som damm och mögel, vilket kan påverka inomhusluftkvaliteten och orsaka hälsoproblem. Regelbunden rengöring hjälper till att motverka det och skapar dessutom en hälsosam inomhusmiljö.
 • Öka Energieffektiviteten: Renare fönster släpper in mer solljus, vilket kan minska behovet av artificiell belysning och därmed sänka din elförbrukning. Dessutom kan välunderhållna fönster förbättra isoleringen och bidra till att minska uppvärmnings- och kylkostnader. Tänk att fönsterputs kan ge ekonomiska fördelar.

Rengöring av olika typer av fönster

1. Vanliga Glasfönster:

 • Använd en blandning av mild diskmedel och vatten.
 • Applicera lösningen på fönstret med en svamp eller mjuk trasa.
 • Torka av med en ren, torr trasa eller papperstidning för att undvika ränder.

2. Energibesparande Fönster:

 • Använd en icke-ammoniakbaserad rengöringsvätska för att undvika skador på beläggningen.
 • Använd en mjuk trasa eller mikrofiberduk för att undvika repor.

3. Fönster med Solskyddsfilm:

 • Undvik rengöringsprodukter som innehåller ammoniak, eftersom de kan skada filmen.
 • Använd en mild tvållösning och en mjuk svamp för att rengöra dessa fönster.

4. Antika Fönster:

 • Var försiktig med vatten och kemikalier för att undvika skador på träet.
 • Använd en blandning av ättika och vatten för att rengöra glaset.

5. Fönster med Grindar eller Spröjsar:

 • Använd en smal borste eller tandborste för att komma åt svåråtkomliga områden.
 • Se dessutom till att torka ordentligt mellan grindarna för att undvika mögelbildning.

Fem tips för effektiv fönsterrengöring

 1. Rengör i Molnigt Väder: Att rengöra fönster i direkt solljus kan leda till att rengöringslösningen torkar för snabbt och orsakar ränder. Välj därför en molnig dag att putsa fönster, för bästa resultat.
 2. Använd Rätt Redskap: Investera i högkvalitativa svampar, trasor och squeegees för att undvika repor och ränder på fönstren. Med rätt redskap blir fönsterputsen både roligare och resultatet bättre.
 3. Arbeta Top-Down: När du använder en squeegee, börja alltid från toppen av fönstret och arbeta dig nedåt. Detta minskar risken för droppar och fläckar. Något som är viktigt vid fönsterputs.
 4. Byt Ut Rengöringsvattnet Regelbundet: Om vattnet blir smutsigt kommer det att lämna fläckar på fönstren. Därför är det viktigt att byt ut vattnet regelbundet under rengöringsprocessen.
 5. Förebyggande Underhåll: Applicera en vattenavstötande behandling på fönster för att minska uppbyggnaden av smuts och underlätta framtida rengöringar. minska behovet av fönsterputs.

Slutord om varför är det viktigt att rengöra fönster

Att ha skinande rena fönster är inte bara en fröjd för ögat utan också avgörande för att upprätthålla en hälsosam och trivsam hemmiljö. Genom att regelbundet ägna tid åt fönsterrengöring kan du inte bara förbättra inomhusmiljön utan också bevara fönstrens skönhet och funktionalitet på lång sikt. Så, nästa gång solen skiner på dina smutsiga fönster, tveka då inte att ge dem den kärlek och omsorg de förtjänar. Tvätta dina fönster löpande. Boka in fönsterputs minst två gånger per år, en gång på våren och en på hösten. Men det är självklart en bonus om du tvättar dina fönster med en ordentlig fönsterputs oftare än så.