Viktigt när du Rengör Träpersienner

Träpersienner utgör en betydande del av interiören och deras bevarande kräver adekvat rengöring och underhåll. Dessa eleganta fönsterbeklädnader är dessutom kända för sin hållbarhet, stil och förmåga att erbjuda överlägsen kontroll över ljus och integritet. För att bevara deras estetiska kvaliteter och funktion över tid är det därför nödvändigt att integrera en systematisk och noggrann städrutin. Men vet du hur man rengör träpersienner?

Träpersienner för fönster och dörrar är hållbara, stiliga och ger utmärkt kontroll över ljus och integritet. Precis som med alla persienner kommer regelbunden rengöring att få dem att se bättre ut, hålla längre och minska allergenförorening i ditt hem. Men till skillnad från metall-, plast- eller tygpersienner kräver träpersienner mycket specifika rengöringstekniker, precis som trägolv, för att förhindra skevhet och behålla träets vackra finish.

Missa inte! Läs mer om hur du rengör persienner i vår guide för olika typer av persienner!

Händer med trasa som visar hur man rengör träpersienner

Är dina persienner äkta eller av träimitation

Om du inte själv köpte persiennerna måste du vara lite detektiv för att avgöra om dina persienner är av äkta eller imitationsträ. Dagens imitationsträpersienner ser mycket lika ut som äkta trä, men rengöringsteknikerna skiljer sig avsevärt.

Imitationsträpersienner är tillverkade av polyvinylklorid (PVC) och kan rengöras med nästan vilken typ av rengöringsmedel som helst och vatten eftersom fukt inte skadar dem. Äkta träpersienner är naturträ som måste hanteras med mindre vatten och rätt rengöringsmedel för att undvika skador.

Imitationsträpersienner är tyngre, ådringsmönstret är exakt detsamma på alla lameller, och färgen på persiennerna förändras inte när de är blöta. Träpersienner är lättare, ådringsmönstren varierar något, och överdriven fukt orsakar färgförändringar och skevhet.

Hur ofta bör du rengöra dina träpersienner?

Du bör damma dina träpersienner varje vecka. Detta för att förhindra att överdriven smuts och smuts bildar ett tjockt lager som är svårt att avlägsna. Du bör sedan även rengöra dina träpersienner mer noggrannt två gånger om året. Träpersienner i kök bör rengöras oftare. Detta eftersom fettpartiklar ofta är luftburna och sätter sig på persiennens ytor.

Vad du behöver

Material

 • Rengöringsmedel för trägolv eller trämöbler
 • Citronolja eller träkonserveringsmedel (valfritt)

Verktyg

 • Mikrofibertrasa, mikrofiberduk eller dammsugare med möbelborste
 • Liten skål eller hink
 • Mjuka rengöringsdukar
 • Stabil stege

Hur man rengör träpersienner

1. Ta bort dammet

Dammning är det första avgörande steget när du beslutar dig för att göra en grundlig rengöring av träpersienner. Om du inte tar bort dammet från varje sida av lamellerna först kommer du helt enkelt smeta ut det på ytan när du rengör, och dammpartiklarna kan faktiskt repa ytan på träet.

Börja med att stänga persiennerna så att de ligger platta mot ditt fönster. Medan du står på en stabil stege och använder dammtrasan eller dammsugaren, börja längst upp på persiennerna och torka varje lamell från vänster till höger. Flytta långsamt ner längs persiennen och fokusera på varje enskild lamell. Du kanske måste lyfta den intilliggande lamellen något för att rengöra varje lamells yta helt.

Vrid persiennen för att exponera den andra sidan och upprepa processen. När du dammar får du inte glömma att rengöra persiennens övre del och fönsterbrädan.


2. Applicera rengöringslösningen

Läs alltid anvisningarna på etiketten för rengöringsmedlet. De flesta rengöringsmedel kan användas direkt från flaskan. Men vissa medel är koncentrerade och bör då spädas ut med vatten i enlighet med ansvisningen.

Placera en liten mängd i en skål eller hink för enklare rengöring. Doppa din rengöringstrasa i rengöringslösningen och vrid ur trasan väl så att den inte droppar.

Börja längst upp på persiennerna, med persiennerna platta mot fönstret, torka av varje lamell. När du är klar med varje lamell, avsluta genom att torka med en torr trasa för att absorbera eventuell överflödig fukt. Fortsätt ner längs persiennerna. Vrid lamellerna till den andra sidan och upprepa processen.

När rengöringslösningen blir smutsig, byt ut den mot färsk rengöringsvätska för att förhindra omfördelning av smutsen.

VARNING

Om du har vattenfläckar från regn eller överdriven fukt behöver fläckarna tas om hand och behandlas extra noggrant. Behandla fläckarna först, innan du går vidare med rengöring av dina träpersienner.


3. Applicera ett trävårdsmedel

Om persiennerna har börjat se tråkiga eller bleka ut kan du använda citronolja eller ett trävårdsmedel för att återställa deras rika glans. Följ anvisningarna på etiketten för produkten och applicera jämnt på varje sida av lamellerna. Se till att undvika beslaget och snörena på persiennerna för att förhindra fläckar.


4. Rengöring av smutsiga lameller på persiennerna

De strängar som håller lamellerna på vertikala persienner kallas stegar. Dessa kan bli smutsiga av damm, fett och smuts från smutsiga händer. För att rengöra strängarna, sprutar du lite raklödder på en ren vit trasa. Ta sedan tag i strängen med trasan och gnid strängen med raklödder. Upprepa sedan längs varje sträng som är i behov av rengöring. Du behöver däremot inte skölja av dem efteråt, låt det torka.


Avslutande ord – Hur man Rengör Träpersienner

Sammanfattningsvis är rengöring och underhåll av träpersienner en viktig del av att bevara deras estetik och funktionalitet över tid. Genom att följa noggranna steg för att avlägsna damm och smuts kan man inte bara förbättra persiennernas utseende utan också förlänga deras livslängd.

En nyckelaspekt är att känna till skillnaderna mellan äkta och imitationsträpersienner och anpassa rengöringsmetoderna därefter. Detta gör det möjligt att behandla varje material med den rätta vården och dessutom öka persiennernas livslängd.

Särskild uppmärksamhet bör även ägnas åt löpande rengöring av persiennernas strängar eller stegar. Användningen av raklödder på en ren trasa ger en effektiv metod för att avlägsna smuts. Samt bibehålla renlighet längs dessa viktiga delar av persiennerna.

Genom att integrera dessa rengöringsrutiner som en regelbunden del av din städrutin kan du säkerställa att dina träpersienner förblir en tidlös och elegant del av din inredning. Investeringen i noggrannhet och omsorg under rengöringsprocessen resulterar på så sätt i bevarad skönhet och långsiktig hållbarhet för dessa värdefulla heminredningsdetaljer. Nu bör du i alla fall känna till hur man rengör träpersienner.


 • Introduktion till Tvättsymboler och Deras Betydelse

  Introduktion till Tvättsymboler och Deras Betydelse

  Tvättsymboler och Deras Betydelse Tvättsymboler, också kända som tvättrådssymboler, är viktiga för att förstå hur man tar hand om olika typer av textilier. Dessa symboler är internationellt standardiserade och återfinns på klädernas etiketter för att ge specifika instruktioner om tvätt, torkning, blekning och strykning. Att korrekt följa dessa råd inte bara skyddar dina kläder från…

 • Rengöring av Bilklädsel: Material, Metoder och Underhåll

  Rengöring av Bilklädsel: Material, Metoder och Underhåll

  Komplett Guide till Rengöring av Bilklädsel – Material, Metoder och Underhåll Att upprätthålla en ren och välhållen bilklädsel är inte bara en fråga om estetik, utan också om funktion och hållbarhet. En ren bilinredning bidrar till en mer angenäm körupplevelse, samtidigt som det hjälper till att bibehålla bilens värde över tid. Denna guide är avsedd…

 • Grön Eller Gul Såpa – Vilken Är Bäst för Ditt Hem?

  Grön Eller Gul Såpa – Vilken Är Bäst för Ditt Hem?

  Såpa Guide 2024:Grön Eller Gul Såpa – Vilken Är Bäst? Inledning: Såpa genom tiderna Sedan urminnes tider har människan sökt efter metoder för att upprätthålla renlighet och hygien. Såpans historia sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. De första dokumenterade fallen av såpatillverkning finns i antika civilisationer. Dessa inkluderar babylonier, egyptier och greker. De använde…