Så rengör du din yogamatta

Att upprätthålla en yogarutin är avgörande för både din hälsa och ditt välbefinnande. Såväl även en regelbunden rengöring av din yogautrustning, inklusive yogamattor och andra tillbehör. Det är en nödvändig ritual som inte bara förlänger deras livslängd utan också bidrar till att säkerställa en hygienisk och frisk yogamiljö. I denna guide som går igenom hur du rengör din yogamatta kommer vi därför att utforska olika metoder för att rengöra olika typer av yogautrustning. Vi kommer även förklara varför detta är viktigt för både nybörjare och erfarna yogautövare.

Varför är rengöring av yogautrustning viktig?

Många människor fördjupar sig i yoga för att uppnå balans i sina liv och främja hälsa, både fysiskt och mentalt. Tyvärr kan detta engagemang för välbefinnande ändå undermineras om du inte tar hand om din yogautrustning på rätt sätt. Här listar vi därför några anledningar till varför regelbunden rengöring är avgörande:

 • Hygien: En av de mest uppenbara anledningarna till att rengöra din yogautrustning är att upprätthålla en hygienisk miljö. Genom att eliminera bakterier, svampar och andra mikroorganismer minskar du risken för infektioner och sjukdomar.
 • Förhindra lukt: En konsekvent yogapraxis kan resultera i svett och kroppslukt som absorberas av din utrustning. Genom att rengöra regelbundet kan du undvika obehagliga dofter och behålla en fräsch atmosfär för din träning.
 • Förläng livslängden: Yogamattor och andra tillbehör är investeringar i din hälsa och välbefinnande. Genom att rengöra och vårda dem regelbundet förlänger du deras livslängd och sparar pengar på lång sikt.
 • Förbättra prestationen: Smuts och damm kan påverka prestandan hos din yogautrustning. Genom att hålla den ren och i gott skick kan du maximera effektiviteten och njutningen av varje yogasession.
kvinna utövar yoga på en rengjord yogamatta

Så rengör du din yogamatta – Steg för steg

Yogamattor är kärnan i din yogarutin och kräver särskild uppmärksamhet när det gäller rengöring. Här är några steg för att hålla din yogamatta i toppskick.

Material och dess unika behov

 • Gummi- eller PVC-mattor: För dessa mattor är en blandning av vatten och mild tvål idealisk. Använd en fuktig trasa eller svamp för att applicera blandningen och torka sedan av mattan noggrant.
 • Korkmattor: Undvik att använda för mycket vatten på korkmattor, eftersom överdriven fukt kan skada materialet. En lösning av vatten och äppelcidervinäger är ett utmärkt alternativ för att rengöra och desinficera.
 • Naturgummimattor: Använd en mild tvål och vattenlösning, och undvik starka kemikalier som kan bryta ner det naturliga gummit över tid.

Daglig rengöring

 • Skaka av överflödigt damm och smuts: Innan du använder din matta, skaka den för att avlägsna synligt damm och smuts. På så sätt förhindrar du att partiklar slipas in i mattan under träningen.
 • Använd en naturlig spray: Skapa din egen rengöringsspray med vatten och några droppar eterisk olja som tea tree eller lavendel. Denna blandning bidrar inte bara till rengöring utan ger också en fräsch doft.

Djuprengöring

 • Blötläggning: Fyll ett badkar eller stort kärl med ljummet vatten och tillsätt några droppar mild tvål. Låt mattan blötläggas i cirka 15-20 minuter för att lösa upp envis smuts och oljor.
 • Skonsam borstning: Använd en mjuk borste eller svamp för att varsamt borsta ytan på mattan och avlägsna resterande smuts. Var försiktig så att du inte skadar materialet.
 • Noggrann sköljning: Efter blötläggningen, skölj mattan noggrant för att avlägsna tvålrester. Se till att allt vatten pressas ut för att förhindra mögelbildning.
 • Torka ordentligt: Låt din yogamatta torka helt innan du rullar ihop den eller använder den igen. Undvik att placera den i direkt solljus, särskilt om det är en naturgummimatta, eftersom detta kan påverka materialets kvalitet över tid.

Rengöring av andra yogatillbehör

Det är inte bara viktigt att veta hur du rengör din yogamatta. Utöver yogamattor finns det andra tillbehör som förtjänar din uppmärksamhet när det gäller rengöring. Här är några vanliga yogatillbehör och hur du håller dem i toppskick:

Yogabolster

En Yogabolster använder du för att stödja olika yogapositioner och främja avslappning. För att rengöra dem:

 • Avtagbar överdrag: Om din bolster har ett avtagbart överdrag, ta bort det och tvätta det enligt anvisningarna på etiketten.
 • Handtvätt: Om överdraget inte kan tas bort, rengör det genom att försiktigt handtvätta med en mild tvål och vatten. Låt det lufttorka helt innan du sätter tillbaka det på bolstern.

Yogablock

Du använder ett Yogablock för att anpassa positioner och göra övningarna mer tillgängliga. För att rengöra dem:

 • Ytlig rengöring: Använd en fuktig trasa eller våtservetter för att torka av ytan på dina yogablock efter varje användning.
 • Djuprengöring: Vid behov kan du rengöra yogablocken genom att blanda vatten och mild tvål. Torka av dem noggrant och låt dem lufttorka helt innan du använder dem igen.

Yogahanddukar

Yogahanddukar används för att absorbera svett och ge extra grepp under praktiken. För att hålla dem fräscha:

 • Maskintvätt: Tvätta yogahanddukar regelbundet enligt tvättanvisningarna på etiketten. Använd en mild tvättmedel och undvik att använda sköljmedel.
 • Lufttorkning: Låt handdukarna lufttorka för att undvika skador på fibrerna och för att behålla deras absorberande egenskaper.

Fem tips för att integrera rengöring i din yogapraxis

 1. Skapa en rutin: Inkludera rengöring av din yogautrustning som en del av din dagliga eller veckovisa yogapraxis. Ju mer regelbunden du är, desto enklare blir det att hålla utrustningen i gott skick.
 2. Involvera naturliga rengöringsmedel: Använd naturliga rengöringsmedel som vinäger, tea tree-olja och citronsaft för att undvika starka kemikalier som kan vara skadliga för både dig och miljön.
 3. Lufta utrustningen: Efter varje användning, låt din yogautrustning lufta för att minska fuktighet och förhindra tillväxt av bakterier och mögel.
 4. Investera i flera uppsättningar: Ha flera uppsättningar av yogahanddukar, block och andra tillbehör så att du alltid har rena alternativ tillgängliga.
 5. Var försiktig med solen: Undvik att placera din yogautrustning i direkt solljus under långa perioder, särskilt om det är tillverkat av naturmaterial, för att förhindra överdriven blekning och försämring.

Sammanfattning av hur du rengör du din yogamatta

Att hålla din yogautrustning ren är inte bara en estetisk fråga utan en viktig del av att upprätthålla en hälsosam och hygienisk yogarutin. Genom att följa dessa enkla steg för rengöring av yogamattor, block, handdukar och andra tillbehör kan du säkerställa att din investering varar längre och att du får ut det mesta av varje yogasession. Integrera dessutom rengöringsrutiner i din dagliga eller veckovisa praxis för att uppleva de fysiska och mentala fördelarna av yoga utan att oroa dig för bakterier eller obehagliga lukter. Ett rent yogautrymme är ett friskt yogautrymme, och din kropp och själ kommer därmed att tacka dig för det.